Werkgeheugen (Ram geheugen)

Werkgeheugen

Het werkgeheugen van een computer is het geheugen dat het besturingssysteem tot zijn beschikking heeft.

Vaak wordt dit vertaald met RAM (Random Access Memory), maar in de meeste moderne besturingssystemen is dit slechts een gedeelte van het werkgeheugen.

 

Behalve dat de processor ook over eigen geheugen beschikt heb je ook nog een wisselbestand. Het wisselbestand is virtueel geheugen dat naar de harde schijf wordt weggeschreven.

Het virtuele geheugen of wisselbestand wordt ook wel swap, swapfile of swapbestand genoemd. Wij gebruiken in dit artikel verder de term virtueel geheugen.

Het virtueel geheugen heeft namelijk een veel complexere werking dan alleen maar het ondervangen van gebrek aan fysiek geheugen. Zo wordt het virtueel geheugen ook gebruikt om tijdelijk niet gebruikte gegevens te bewaren om zo meer werkgeheugen (RAM) vrij te houden voor belangrijkere zaken.

Tijdens de uitvoering slaat een programma gegevens op in zijn geheugenruimte. Meestal heeft het programma maar een klein deel van de bewaarde gegevens nodig. Daarom probeert Windows alleen de blokken in het RAM te houden die het meest gebruikt worden.

De andere gegevens worden dan weggeschreven naar het virtuele geheugen en pas in het RAM geladen als daar behoefte aan is.

Bovenstaande is een versimpelde weergave van het proces, het heen en weer verplaatsen van gegegevens tussen RAM en het virtuele geheugen vindt namelijk op meerdere niveaus plaats.

Behalve misschien in extreme gevallen, is er geen merkbare prestatieverbetering te behalen door het virtueel geheugen handmatig aan te passen. Standaard wordt de grootte van het virtueel geheugen door Windows beheerd en in de praktijk werkt dat prima.

 

Virtueel geheugen verplaatsen

Ondanks het bovenstaande kan het wel degelijk nut hebben een instelling die invloed heeft op het virtueel geheugen te wijzigen. Namelijk de locatie.

Standaard wordt het virtueel geheugen op de C-schijf geplaatst en dat is prima. Maar als je twee harde schijven hebt, bijvoorbeeld een SSD-schijf waar je besturingssysteem op staat en een gewone harde schijf voor dataopslag, dan kan het zinvol zijn het virtueel geheugen te verplaatsen naar de klassieke harde schijf. Ook nu zal je geen prestatieverbetering bespeuren. Maar SSD-schijven met een grote opslagcapaciteit  zijn op dit moment nog behoorlijk prijzig en je vermindert het aantal schrijfbewegingen naar je SSD-schijf waardoor deze langer mee gaat.