Mapeigenschappen bewerken

Overzicht

Nadat een map is gemaakt, kunt u de instellingen wijzigen via de pagina Eigenschappen. Wanneer een map bijvoorbeeld bij het maken is vergrendeld, kan de vergrendeling worden opgeheven via deze pagina. U kunt op de pagina Eigenschappen ook gedetailleerde informatie over de map vinden, zoals de naam van de persoon die de map heeft gemaakt, wanneer de map is gemaakt en wanneer deze voor het laatst is gewijzigd.

Locatie van pagina

Volg de onderstaande stappen om de pagina Eigenschappen te openen.

  1. Ga naar de map met de submap die u wilt wijzigen.
  2. Klik op Wijzigen in de rij waarin de betreffende map zich bevindt. De pagina Wijzigen: mapnaam wordt weergegeven.
  3. Klik op Eigenschappen.

Velden

De pagina Eigenschappen bevat de volgende velden.

 

Veld

Beschrijving

Mapinformatie

Mapnaam

U kunt de naam van de map weergeven of wijzigen.

URL

De URL van de map. Deze URL is alleen toegankelijk voor gebruikers met een actieve gebruikersaccount en machtigingen om de map te bekijken.

Eigenaar

Hier wordt de gebruikersnaam weergegeven van de persoon die verantwoordelijk is voor het beheer van de map en de inhoud ervan.

Gemaakt door

Hier wordt de gebruikersnaam weergegeven van de persoon die de map heeft gemaakt.

Gemaakt op

Hier worden de datum en de tijd weergegeven waarop de map is gemaakt.

Laatst gewijzigd door

Hier wordt de gebruikersnaam weergegeven van de persoon die de laatste wijzigingen in de map heeft aangebracht.

Laatst gewijzigd

Hier worden de datum en de tijd weergegeven waarop de laatste wijzigingen in de map zijn aangebracht.

Quotuminformatie

Grootte

Hier wordt de grootte van de map weergegeven in megabyte.

Quotum in megabyte

Voer voor de map een ruimtequotum in megabytes (MB) in. Het ruimtequotum kan niet groter zijn dan het quotum voor de map waarin de nieuwe map wordt opgenomen. Het quotum voor /cursussen/geschiedenis/documenten kan bijvoorbeeld niet groter zijn dan het quotum voor /cursussen/geschiedenis.

Beschikbaar quotum

Een veld dat niet kan worden gewijzigd en waarin de hoeveelheid beschikbare ruimte wordt weergegeven voor de map waarin de nieuwe map wordt opgenomen. Wanneer u bijvoorbeeld de map /cursussen/geschiedenis/documenten maakt, wordt in dit veld de beschikbare ruimte voor /cursussen/geschiedenis weergegeven.

Het quotum voor een map kan niet groter zijn dan de beschikbare ruimte in de map waarin deze wordt opgenomen.

Vergrendelingsopties

Vergrendelen

Selecteer een van de volgende vergrendelingsopties voor de map:

  • Geen vergrendeling
  • Vergrendel deze map
  • Vergrendel deze map inclusief inhoud

Een vergrendeling beveiligt een map (de naam en de instellingen ervan) tegen wijzigingen. Wanneer de map en de inhoud ervan zijn vergrendeld, zijn zowel de map als het materiaal in die map beveiligd.

Wanneer een map is vergrendeld, kan de gebruiker de items in de map niet wijzigen via de webmap, bijvoorbeeld door een item rechtstreeks naar de webmap te kopiëren.

Versieopties

Versies

Schakel versiebeheer in of uit.

Traceringsopties

Tracering

Schakel tracering in of uit.

 

Submappen vergrendelen

Mappen kunnen een aantal items en submappen bevatten. Wanneer u een submap ontgrendelt, kan tevens het type vergrendeling van de hoofdmap worden gewijzigd. Wanneer een gebruiker de vergrendeling van een submap wijzigt van Vergrendel deze map inclusief inhoud naar Geen vergrendeling wordt de hoofdmap ook automatisch ingesteld op Geen vergrendeling zelfs als eerder de optie Vergrendel deze map inclusief inhoud is geselecteerd. Volgens hetzelfde principe moet u submappen niet vergrendelen wanneer een hoofdmap al is vergrendeld. Deze actie heft de vergrendeling van de hoofdmap op en stelt deze in op Geen vergrendeling, waardoor de submap wordt vergrendeld en de hoofdmap wordt ontgrendeld.

 

 

Windows Verkenner (instellingen, bibliotheken, sneltoetsen, branden)

De Windows Verkenner is de bestandsmanager van Windows waarmee bestanden op de harde schijf en alle aangesloten gegevensdragers (zoals de DVD-speler, USB-stick, externe harde schijf, geheugenkaart etc.) kunnen worden beheerd. Naast het bestandsbeheer (opslaan, verplaatsen of kopiëren van bestanden en mappen) kan de Windows Verkenner ook worden gebruikt voor het branden van CD's en DVD's.

De Windows Verkenner is standaard te vinden via het startmenu, Alle programma'sBureau-accessoires. Een erg onhandige locatie voor een programma dat zo vaak wordt gebruikt, gelukkig kan het ook makkelijker. Bijvoorbeeld door met rechts te klikken op de startknop en te kiezen voorVerkennen. Of door het programma direct via het startmenu toegankelijk te maken: klik hiervoor met rechts op de snelkoppeling en kies Aan het menu Start vastmaken. Het makkelijkst werkt echter een snelkoppeling via de taakbalk: maak deze aan met de optie Dit programma vastmaken aan de taakbalk zodra de Windows Verkenner is geopend.

Weergave aanpassen
Het onderdeel Beeld van de (met de ALT-toets toegankelijke) menubalk bevat een aantal interessante weergave-instellingen. Zo kan de beeldweergave per map worden afgesteld op het gebruik, bijvoorbeeld de indeling Grote Pictogrammen voor het bladeren door een fotocollectie en de indeling Details voor een bestandsoverzicht met detailinformatie zoals het type bestand, toegekende labels, bestandsdatum en -grootte. Via de knop Organiseren, optie Map- en zoekopties wijzigen, tabblad Weergave, knop Op mappen toepassen kan de weergave van de op dat moment actieve map als standaard voor alle mappen worden ingesteld.

De weergave van de boomstructuur in het navigatievenster (links in de Verkenner) kan via de knopOrganiserenMap- en zoekopties, tabblad Algemeen worden aangepast. Door tevens de optieAlle mappen weergeven te activeren, worden ook ongebruikte apparaten zonder opslagmedium (kaartlezers, DVD-spelers e.d.) in de mapstructuur getoond. Het activeren van de optieAutomatisch uitvouwen tot huidige map is erg praktisch omdat daarmee bij het openen van een map meteen de onderliggende boomstructuur wordt getoond. Is er als gevolg van deze wijziging niet genoeg ruimte voor de weergave van de boomstructuur, trek dan de verticale afscheiding wat naar rechts. De menubalk is volgens de standaard instellingen verborgen, maar kan met de linker ALT-toets tijdelijk tevoorschijn worden gehaald. Via de knop OrganiserenIndeling,Menubalk kan de menubalk permanent worden weergegeven.

Standaard openingsmap van de Windows Verkenner wijzigen
Standaard opent de Windows Verkenner in de map Computer. Wilt u de Windows Verkenner liever in een andere map laten openen, voeg dan een snelkoppeling aan het startmenu toe. Open hiervoor de Windows Verkenner, blader naar de betreffende map, klik daar met rechts op en kiesKopiëren naarBureaublad (snelkoppeling maken). Klik vervolgens met rechts op de zojuist aangemaakte snelkoppeling en kies voor Eigenschappen. De weergave van de Windows Verkenner kan via de opdrachtregel bij Doel worden aangepast, zo verwijst de opdracht "D:\" bijvoorbeeld naar de root van de D:-schijf. Nadat de naam van de snelkoppeling is gewijzigd, kan deze naar het startmenu worden gesleept.

TIP: Kies bij Uitvoeren voor Gemaximaliseerd zodat de Windows Verkenner bij het openen via deze snelkoppeling standaard het gehele scherm gebruikt.

Verborgen mappen en bestanden weergeven
Uit veiligheidsoverwegingen worden systeembestanden standaard verborgen in de Windows Verkenner. Dit zijn op zich prima instellingen, maar voor het afstellen van Windows en andere programma's is het soms nuttig als de systeem- en verborgen bestanden zichtbaar zijn. Omdat de aanwijzingen op deze website ervan uit gaan dat alle bestanden zichtbaar zijn, is het verstandig deze nu alvast aan te passen op het tabblad Weergave (via de knop Organiseren in de menubalk van de Windows Verkenner, Map- en zoekopties):

  • Vink uit de optieBeveiligde besturingssysteembestanden verbergen (aanbevolen).
  • Vink uit de optieExtensies voor bekende bestandstypen verbergen.
  • Vink aan de optieVerborgen bestanden, mappen en stations weergeven.

LET OP: Bij het dagelijks werken met de computer zijn deze instellingen niet altijd even praktisch. Verberg de bestanden desgewenst weer nadat Windows en de overige software is geïnstalleerd en afgesteld.
 

Geavanceerde instellingen
Door de geavanceerde instellingen (knop Organiseren, optie Map- en zoekopties, tabbladWeergave) aan te passen, kan het werken met de Windows Verkenner nog wat verder veraangenamen. Zorgt de weergave van fotominiaturen (ook wel thumbnails genoemd) voor vertraging zorgen bij computers met een relatief trage harde schijf, deactiveer dan de optie Altijd pictogrammen weergevennooit miniaturen. Door de optie Lege stations in de map Computer verbergen te deactiveren, worden lege stations (bijvoorbeeld een lege kaartlezer of een leeg DVD-station) niet standaard verborgen bij de weergave van de map Computer. De optieMapvensters in een afzonderlijk proces openen kost meer geheugen maar voorkomt dat alle openstaande vensters worden afgesloten wanneer de Windows Verkenner onverhoopt vastloopt. De optie Selectievakjes gebruiken om items te selecteren kan nuttig zijn bij het selecteren van bestanden.

TIP: Worden de miniatuurweergaven niet goed weergegeven? Verwijder ze dan eens met Windows Schijfopruiming. Windows Verkenner zal de thumbnails opnieuw moeten aanmaken waardoor de weergaveproblemen mogelijk worden opgelost.

Schijfletters wijzigen en/of verbergen
De in de Windows Verkenner getoonde schijfletter voor een specifieke opslaglocatie (een partitie, DVD-speler, kaartlezer e.d.) kan met behulp van worden gewijzigd of verwijderd:

klik in Schijfbeheer met rechts op de opslaglocatie en kies de optie Stationsletter en paden wijzigen. Moet de toegewezen schijfletter worden verborgen, bijvoorbeeld omdat de betreffende locatie niet zomaar voor iedereen toegankelijk mag zijn? Er bestaat een niet zo makkelijke registeraanpassing voor maar het kan gelukkig ook eenvoudiger met de toolNoDrives Manager (download:http://nodrvman.sourceforge.net). Selecteer in deze tool de te verbergen schijfletter(s) en bewaar de instellingen met de knopSave changes. De opslaglocatie is hierna nog wel toegankelijk via de schijfletter, maar wordt niet meer in de Windows Verkenner getoond. Onthoud wel dat deze aanpassing is gemaakt, anders zoek je je later rot naar de oplossing.

Een plotseling uit de Windows Verkenner verdwenen CD/DVD-speler kan vaak weer met een registeraanpassing worden hersteld: verwijder de registerwaarden UpperFilters enLowerFilters uit de registersleutel HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}.

 

Bibliotheken
Gelijksoortige bestanden (zoals persoonlijke documenten, afbeeldingen, muziekbestanden en video's) worden vaak op meer dan één locatie opgeslagen, niet erg overzichtelijk. Door gebruik te maken van bibliotheken kunnen collecties van hetzelfde type bestand gebundeld worden gepresenteerd alsof ze op één locatie zijn opgeslagen (feitelijk bevatten de bibliotheken slechts snelkoppelingen naar de geselecteerde mappen). Door gebruik te maken van bibliotheken kunnen collecties van hetzelfde type bestand gebundeld worden gepresenteerd alsof ze op één locatie zijn opgeslagen (feitelijk bevatten de bibliotheken slechts snelkoppelingen naar de geselecteerde mappen, deze worden dus niet verplaatst!).

Volgens de standaard instellingen zijn alleen de bestanden uit de persoonlijke en de openbare (voor elke gebruiker toegankelijke) mappen aan de bibliotheken gekoppeld. Nieuwe opslaglocaties kunnen echter eenvoudig aan de bibliotheek worden toegevoegd: klik met rechts op een bibliotheek, kies Eigenschappen, knop Een map opnemen, navigeer naar de toe te voegen map en voeg deze toe met de knop Map opnemen. Bestaat een bibliotheek uit meerdere opslaglocaties, dan kan met de knop Opslaglocatie instellen één van de mappen als standaard opslaglocatie worden ingesteld. Dit is met name handig wanneer gebruik wordt gemaakt van een aparte partitie voor het opslaan van persoonlijke documenten.

Er zijn bibliotheken voor DocumentenMuziekAfbeeldingen en Video's maar het is ook mogelijk zelfgedefinieerde bibliotheken aan te maken (bijvoorbeeld voor lopende projecten): klik met rechts op Bibliotheken, kies NieuwBibliotheek, geef de nieuw aangemaakte map een toepasselijke naam en voeg de gewenste opslaglocaties toe (zoals hiervoor beschreven). Geef eventueel via het selectiekader Deze bibliotheek optimaliseren voor aan welk type bestanden (documenten, afbeeldingen, muziek of video's) er in de bibliotheek zijn opgeslagen zodat de weergave daarvoor kan worden geoptimaliseerd.

Handige sneltoetsen
Met de F5-toets worden de gegevens in de Windows Verkenner ververst (net als bij Internet Explorer). Met de toetscombinaties CTRL-CCTRL-X en CTRL-V kunnen bestanden en mappen respectievelijk worden gekopieerd, geknipt en geplakt. Is een bestand of map per ongeluk naar een verkeerde of onbekende locatie versleept, gekopieerd of verwijderd, herstel deze dan met de toetscombinatie CTRL-Z (de sneltoets voor het ongedaan maken van de laatst uitgevoerde bewerking) of met de optie Kopiëren ongedaan makenVerplaatsen ongedaan maken danwelVerwijderen ongedaan maken in het contextmenu (dat verschijnt met een rechter muisklik op een leeg gedeelte in de Windows Verkenner). Voor het maken van een selectie van mappen en/of bestanden zijn de toetsen SHIFT en CTRL en de toetscombinaties SHIFT-HOME en SHIFT-ENDonmisbaar.

TIP: De sneltoets CTRL-Z is ook handig wanneer binnen het e-mailprogramma Outlook een mailtje per ongeluk naar de verkeerde map is versleept.

Bestanden met de muis verslepen
Wanneer een bestand met de muis wordt versleept naar een andere map of partitie, is het vaak onduidelijk wat ermee gaat gebeuren: wordt het bestand nu gekopieerd, verplaatst of wordt er alleen een snelkoppeling aangemaakt? Wil je meer controle over de uitgevoerde actie, houd dan de rechter (in plaats van de linker) muisknop ingedrukt bij het verslepen naar de doellocatie. Je krijg dan onderstaand menu te zien waaruit je kunt kiezen voor Hierheen kopiërenHierheen verplaatsen of Hier snelkoppelingen maken.

Zoeken
Met het zoekvenster rechts bovenin de Windows Verkenner kan eenvoudig binnen de geselecteerde map of schijf naar bestanden worden gezocht. Wordt de betreffende locatie nog niet meegenomen bij de indexering dan zal het zoeken trager verlopen (te zien aan het 'vollopen' van het groene balkje bovenin het venster). In een aantal gevallen wordt onder de menubalk ook een gele balk getoond met de opmerking Zoekopdrachten duren mogelijk langer in niet-geïndexeerde locaties. Klik hier om deze locaties te indexeren... (zie afbeelding). Door deze balk te activeren, wordt deze locatie voortaan ook meegenomen bij de indexering.

CD's en DVD's branden
Vanuit de Windows Verkenner is het mogelijk gegevens op CD of DVD te branden, er hoeft dus geen extra software voor te worden geïnstalleerd. Het werkt heel simpel: plaats een CD-R(W) of DVD±R(W) in de brander en bereid deze in het gewenste formaat voor wanneer daarom wordt gevraagd. Vervolgens kunnen de bestanden met de Windows Verkenner naar de CD/DVD-brander worden gekopieerd. Klik ter afsluiting met rechts op de brander en kies in het contextmenu voorSessie afsluiten om het brandproces af te sluiten zodat de CD/DVD ook op andere apparaten is uit te lezen. Het branden van muziek-CD's kan overigens ook direct vanuit de standaard in Windows aanwezige Windows Media Player!

ISO-bestanden
Een ISO-bestand bevat de volledige inhoud van een CD of DVD. De Windows Verkenner kan deze images van CD's of DVD's direct branden, hier hoeft dus geen externe brandsoftware voor te worden gebruikt! Klik met rechts op het ISO-bestand en selecteer Openen metWindows-hulpprogramma voor het branden van schijfkopiebestanden voor het automatisch starten van het Windows-hulpprogramma voor het branden van schijfkopiebestanden.

Foutmeldingen en opstartproblemen bij openen Windows Verkenner
Invoegtoepassingen kunnen ervoor zorgen dat Windows Verkenner foutmeldingen vertoont, of zelfs helemaal niet meer op wil starten. Vertoont de verkenner dergelijke problemen, probeer dan eerst Windows Systeemherstel (via het configuratiescherm, onderdeel Herstel) toe te passen. Is het probleem hiermee niet opgelost dan zijn invoegtoepassingen met behulp van de tool ShellExView(download: www.nirsoft.net/utils/shexview.html) selectief uit (en zo nodig weer in) te schakelen.

Via de Opdrachtprompt kunnen commando's worden opgegeven voor handelingen die niet op andere wijze kunnen worden doorgevoerd. De opdrachtprompt wordt standaard zonder administratorrechten opgestart, waardoor bepaalde opdrachten niet uitgevoerd kunnen worden. De opdrachtprompt wordt met administratorrechten opgestart door met rechts op het icoontjeOpdrachtprompt (startmenu, Alle Programma'sBureau-accessoires) te klikken en te kiezen voor Als administrator uitvoeren. Het is nóg handiger wanneer de opdrachtprompt standaard als administrator wordt uitgevoerd, dit kan worden ingesteld via de optie Eigenschappen, tabbladSnelkoppeling, knop Geavanceerd. Met het commando CMD in het veld Programma's en bestanden zoeken van het startmenu kan de Opdrachtprompt overigens sneller worden opgestart. Door tijdens het bevestigen van het commando (met de ENTER-toets) de toetscombinatie CTRL-SHIFT vast te houden, wordt het commando CMD op dat moment uitgevoerd mét administratorrechten.

Handige commando's: zijn bijvoorbeeld MKLINK (voor het aanmaken van een link naar een bestand of map) en ROBOCOPY (voor het kopiëren van bestanden, deze werkt beter dan de commando's COPY en XCOPY). Gebruik de commando's MKLINK/? en ROBOCOPY/? voor een beschrijving van deze functies. Het commando MKLINK wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer mappen met bestanden van een SSD-schijf naar een andere schijf overgezet moeten worden (omdat de benodigde schrijfacties hiermee worden verminderd, gaat de SSD langer mee) of de databases van de Windows Live Contacts en/of de RSS-feeds naar een andere partitie verplaatst moeten worden (meer hierover op de pagina over het verplaatsten van de persoonlijke data naar een datapartitie). Kijk ook eens naar het commando ICACLS voor het beheren van gebruiksrechten!

 

Na het openen van de opdrachtprompt met ,,CMD,,kost het enige moeite om, met behulp van het commando CD, naar de gewenste locatie te navigeren. Gelukkig kan dit vanuit de Windows Verkenner veel makkelijker: klik met rechts op de gewenste map terwijl tegelijkertijd deSHIFT-toets wordt ingedrukt, kies vervolgens de optie Opdrachtvenster hier openen uit het contextmenu.